top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMartin z hifionu

Nové Canton GLE 30 a GLE 90 se zabydlely v studiu


Canton s novou generací GLE vylepšuje své reproduktory výrazně. Toto jsou první dojmy z Cantonu GLE 30 a GLE 90, které jsme právě zapojili a rozehráli.


Zůstávají Cantony

Nové Canton GLE zůstávají Cantony po zvukové stránce... to je právě ta nejdůležitější informace pro všechny milovníky této značky. Ale co to vlastně znamená? Pokud někdo z vás slyšel Cantony v libovolné verzi za posledních pár let, tak si určitě vzpomíná na trochu výraznější výšky. Ano, i nové GLE jsou takové.

Projev ve výškovách

Výšky jsou i v menším prostoru výrazné, nesměrové, ale detailní. Výraznější výšky pravděpodobně znáte ještě např. od Monitor Audio a jejich Gold Dome. Ten se využívá v řadách Silver 6G, Bronze 6G a Monitor 4G... no a v podstatě je to podobné i u Cantonu, co se týče výškového měniče Aluminium-manganese o průměru 1".


U Cantonu je naladění ještě trochu ostřejší než u Gold Dome. Jedná se hlavně o hlasitost v dB než o typ projevu, který by měl být např. plechový nebo sykavý. V podstatě se u výškového měniče Cantonu dostáváme do trochu většího rozlišení než u Gold Dome. Některé jemné detaily opravdu dokáže vytáhnout ze skladby, která by jinak zněla slitě. Jedná se např. o nahrávky skupin Audioslave, Linkin Park a většiny metalových skupin.

Zvuk středobasových měničů

Díky evoluci a novým modelům značky Canton, které ještě v roce 2021 přijdou na trh, se technologie z předchozích vyšších řad dostaly níž konkrétně do řady GLE se poprvé dostaly měniče s membránou z titanu (Wave surround). Membrána z je pevnější než běžnější hliníková a tak se u reprodukce redukuje zkreslení. Naladění u GLE 30 a GLE 90, které jsme poslouchali zatím jenom 16 hodin, je rozhodné zajímavé. Když je porovnáme s Monitor Audio Bronze 500, které mají identickou cenovku, tak mají GLE 90 výraznější středy a výšky. Vnímaný pocit je takový jak kdyby se k Vám interpret přiblížil. Tento jev je zajímavý. Je to přesný opak Mission QX-4, které střední pásmo utlumí. Naladěním je tedy zvuk podobný funkcím zesilovačů, které známe pod pojmem Loudness.

Basový projev

Pokud byste čekali, že basový projev bude výraznější než u Monitor Audio Bronze 500 nebo např. Dynavoice DF-8, tak vůbec. Je spíš stejný. Je to další příklad toho jak zavádějící můžou být specifikace reproduktorů a jak nemá smysl je brát v úvahu. Reálně si tedy myslím, že se drží v naši místnosti kolem 30 dB stejně jako konkurence. Bass je rychlý s malým zkreslením. Tedy pokud hledáte reproduktory na rockovou hudbu, tak tohle je perfektní kousek.


Závěr

Zůstaly Cantony svým projevem ale s vyšší kvalitou přednesu. Super pro rock, metal, ale nemají problém ani s klasickou hudbou. Chystáme pro Vás viderecenzi s měřením abychom si mohli naše dojmy potvrdit.

Seznam reproduktorů z nové generace řady GLE

  • Canton GLE 10 - nástěnné surround reproduktory

  • Canton GLE 10 Pro - nástěnné surround reproduktory s držákem

  • Canton GLE 15 - nástěnný centrální nebo surround reproduktor

  • Canton GLE 20 - menší policové reproduktory

  • Canton GLE 30 - větší policové reproduktory

  • Canton GLE 50 - centrální reproduktor

  • Canton GLE 70 - menší stojanové reproduktory

  • Canton GLE 80 - stojanové reproduktory

  • Canton GLE 90 - větší třípásmové stojanové reproduktory

  • Canton GLE 90 AR - větší stojanové reproduktory s integrovanými Dolby Atmos reproduktory


220 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page